Mevduat ve fonlarda stopaj oranları değişti mi merak edilmektedir. Karar, 1 Mayıs 2025 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Bu kararla, mevduat ve yatırım fonlarındaki stopaj oranlarında herhangi bir değişiklik yapılmadı. Mevcut oranların geçerlilik süresi ise 31 Temmuz 2025 tarihine kadar uzatılmıştır.
Son olarak 1 Şubat 2025 tarihinde yapılan düzenlemeyle, mevduat hesaplarında 6 aya kadar olan vadelerde stopaj oranı %15’e yükseltilmiştir. Ayrıca 1 yıla kadar olan vadelerde %12’ye ve 1 yıldan uzun vadelerde %10’a yükseltilmiştir.
Yatırım fonlarında ise, hisse senedi yoğun fonlar hariç olmak üzere, katılma paylarından elde edilen kazançlara uygulanan stopaj oranı %15 olarak belirlenmiştir.
Devlet Tahvili ve Kira Sertifikalarında Durum
Devlet tahvili, hazine bonoları ve Hazine tarafından kurulan varlık kiralama şirketlerince ihraç edilen kira sertifikalarından elde edilen gelirler için uygulanan %0 stopaj oranı uygulaması da 31 Temmuz 2025 tarihine kadar devam edecek.
Yatırımcılar Ne Yapmalı?
Mevcut stopaj oranlarının değişmemesi, yatırımcılar için kısa vadede bir vergi avantajı sağlamıyor. Ancak, stopaj oranlarının sabit kalması, yatırım planlaması yaparken öngörülebilirlik açısından önem taşıyor. Yatırımcıların, mevduat ve fon tercihlerinde bu oranları dikkate alarak hareket etmeleri öneriliyor.
Önümüzdeki dönemde ekonomik gelişmeler ve piyasa koşulları, stopaj oranlarında yeni düzenlemeleri gündeme getirebilir. Bu nedenle, yatırımcıların resmi duyuruları ve Resmi Gazete’de yayımlanan kararları takip etmeleri önem arz ediyor.
Diğer Ekonomi haberleri için tıklayınız….