İş güvenliğinde Hilti farkı

Hiltiİş Sağlığı ve Güvenliği Haftası nedeniyle açıklama yapan Hilti Türkiye ve Orta Asya Genel Müdürü Mehmetçik Kalay, el aletlerinin iş güvenliği açısından ileri teknolojik şartlara uyumlu, ergonomik ve çalışanların kendi inisiyatifine bırakılmaksızın kaynağında önlem prensiplerine uygun olması gerektiğini ifade etti.

Dünyada iş kazalarında 3’üncü sırada olan Türkiye’de, kaza ve kayıplar ağırlıklı olarak inşaat sektöründe gerçekleşiyor. İnşaat sektöründeki kazaların yüzde 30’u ise el aletlerinin kullanımı sırasında ortaya çıkıyor. Bu durum da inşaat el aletleri sektörünün önemini gözler önüne seriyor.

Dünyanın jenerik markası olan ve 1982 yılından bu yana Türkiye pazarında faaliyet gösteren Hilti’nin tüm ürünlerinde teknoloji ve inovasyonla birlikte tam güvenlik ilk planda yer alıyor.

İş Kazalarının Nedenleri

Hilti Türkiye ve Orta Asya Genel Müdürü Mehmetçik Kalay, 4-10 Mayıs İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada; el aletlerinin iş güvenliği açısından ileri teknolojik şartlara uyumlu, ergonomik ve çalışanların kendi inisiyatifine bırakılmaksızın kaynağında önlem prensiplerine uygun olması gerektiğini ifade etti.

Mehmetçik Kalay, el aletlerini kullanırken yaşanan iş kazalarının temel nedenlerini; iş güvenliği eğitimlerinin eksikliği, kaynağında tedbirsizlik, toplu koruma önlemi eksikliği, dikkatsizlik, kontrolsüz çalışma, kişisel koruyucu donanım eksikliği, kontrol ve denetim eksikliği olarak belirtti.

Kalay, el aletlerinden kaynaklı yaşanan iş kazaları ve meslek hastalıklarını ise “uzuv kayıpları, el ve parmak yaralanmaları, malzeme sıçramaları, göze veya cilde cisim batması, gürültü, titreşim ve toz maruziyeti” olarak açıkladı.

Patentli ve Ödüllü Sistemler

Ürünleri 1-30 kilo ağırlıklarında değişen ve el aletleri sektörüne yüzlerce çeşit ürün sunan dünya markası Hilti, ekstra güvenlik ve kullanıcının daha uzun süre konforlu bir şekilde çalışmasını sağlayan çok sayıda patentli sistem geliştirirken, her yıl aldığı ulusal ve uluslararası ödüllerle de adından söz ettiriyor.

Bu sistemlerin içinde, delici ucun sıkışması halinde anında gücü kesen Aktif Tork Kontrol (ATC), kullanıcının daha sağlıklı ve uzun süreli çalışmasına olanak sağlayan Aktif Titreşim Azaltma (AVR), direkt ve etkili bir şekilde tozu yok eden güçlü Toz Toplama Sistemi (DRS) de yer alıyor.

ATC teknolojisi ile ucun sıkışması durumunda motoru duran 9.5 kilo ağırlığındaki Hilti TE 70-ATC, böylece gövdesinin kendi ekseni etrafında dönme riskini ortadan kaldırıyor. Saniyeler içerisinde gerçekleşen bu güç kesme teknolojisi sayesinde çalışmaya en güvenli şekilde devam edilebiliyor.

Düşük Titreşim, Yüksek Emilim

Hilti TE 70, TE 70-D, TE 70-ATC Kırıcı-Delici Ailesi, AVR (Active Vibration Reduction – Aktif Titreşim Azaltma) özelliği ile titreşimi yüzde 70’e varan oranlarda azaltarak çalışanları yoğun titreşime maruz kalma sonucu ortaya çıkabilecek mesleki hastalıklardan koruyor. Çalışma sırasında daha az yoran bu makinalar sayesinde günlük çalışma performansı da artıyor. Hilti TE 70 Kırıcı-Delicilerde bulunan toz toplama sistemleri tozun yüzde 99’a varan oranda emilmesini sağlıyor.

Çelik, metal ve taş malzemelerin yüzeyini taşlamak, düzeltmek ve kesmek için kullanılan Hilti kesme ve taşlama makinaları da zenginleştirilmiş teknolojisiyle iş sağlığı ve güvenliği konusunda artı değer yaratıyor, kullanışlı tasarımıyla günlük çalışma performansını artırıyor.

Hilti AG 115 model kesme ve taşlama makinalarında bulunan yüksek güvenlikli tetik sayesinde kullanıcı tetiğe basmayı bıraktığı anda makina çalışmasını durduruyor. Kullanıcı tetiğe basmayı bırakır bırakmaz açılan güvenlik kumanda kolu ise makinanın istenmeyen anlarda tetiğe kazara basılarak çalıştırılmasına engel oluyor. Hilti’nin AG 180 model kesme ve taşlama makinası da ergonomik tutma kolu ve daha rahat kontrol edilebilen tetiğiyle iş güvenliği önlemlerinin yanı sıra uzun ve zorlu işlerde maksimum konfor sağlıyor.

Yeni Nesil Kırıcılar

2015’in ilk çeyreğinde lansmanı yapılan ilk Hilti ürünleri arasında yeni nesil TE 1000.2 AVR ve TE 800 AVR kırıcılar yer alıyor. Bu kırıcılar yüksek kırma performansı ve düşük titreşimiyle fark yaratıyor, rahat çalışma imkanı ve üstün verimlilik sağlıyor.

Hilti TE 1000 kırıcının yeni nesil modeli olan Hilti TE 1000.2 AVR kırıcılar, düşey kırımlarda 11 kilogram sınıfının en güçlü kırıcısı. 15 kilogram sınıfındaki kırıcılardan bile daha üstün performans gösteren TE 1000.2 AVR kırıcılar, yüzde 50’ye kadar daha yüksek kırma performansını sınıfında en düşük titreşimle (5m/s2) sağlıyor. Hilti’nin yeni nesil teknolojisi sayesinde yüzde 30 daha az titreşimle çalışan TE 1000.2 AVR kırıcılar, çalışanları yoğun titreşime maruz kalma sonucu ortaya çıkabilecek mesleki hastalıklardan koruyor. Çalışanların işini kolayca yapmasına yardımcı olan kırıcılar, uzun süreli rahat kullanımı ile işçinin performansını artırırken günün yorgunluğunu da azaltıyor. Zorlu kırım uygulamalarında kontrol kolaylığı sağlayan özel bir tasarıma sahip olan Hilti TE 1000.2 AVR kırıcılar, bu tasarımı sayesinde iF Ürün Tasarım Ödülleri 2015’te (iF Product Design Award) altın ödüle layık görüldü.

Daha kısa ve kolay tutulabilir şekilde dizayn edilen Hilti TE 800 AVR kırıcılar ise yatay uygulamalarda daha hızlı ve performanslı çalışma göstererek yüzde 40 daha fazla kırım yapıyor. Aynı zamanda yatay kırım esnasında düşük seviyede titreşimle (10,7 m/s2) çalışan TE 800 AVR kırıcılar, muadillerine göre minimum 1,5 kat daha fazla performans ve 2 kat uzun ömre sahip. Duvar ve döşeme kırımlarında kullanıma uygun olan TE 800 AVR kırıcılar, hafif tasarımı sayesinde tüm gün kırım yapan işçilerin daha hafif bir makinayla daha rahat ve uzun süre çalışabilmesine olanak tanıyor.

Yeni nesil kırıcılarının tüm bu özellikleri ile Hilti güvenliği ön planda tutan ve insana değer veren bir marka olduğunu bir kez daha kanıtladı.