2024 Nisan ayı enflasyon oranı belli oldu

Diğer proje haberleri için tıklayınız… Tuik Enflasyon Oranları

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak olan nisan ayı enflasyon oranı , mülk sahipleri ve vatandaşlar tarafından yakından merakla bekleniyordu. TÜİK nisan ayı enflasyon verilerini açıkladı. Mayıs ayı kira artış oranının da belli olacağı nisan ayı enflasyon verileriyle, sözleşmesi biten işyeri kiracıları güncel TÜFE’ye göre zam artışı yapacak. Öte yandan memur ve emekli zammında belirleyici olan 4 aylık enflasyon farkı da belli olmuş olacak. Peki, nisan ayı enflasyon verileri ne oldu? Enflasyon ne kadar, yüzde kaç?

2024 Nisan Ayı Enflasyon Verileri ve Değerlendirmeler

Nisan ayı enflasyon verileri belli oldu. TÜİK tarafından açıklanan nisan ayı enflasyonu öncesinde, ekonomistlerin enflasyon beklentisi belli olmuştu. Sebze, meyve fiyatları gibi günlük hayatımızda sık sık aldığımız ürünleri de etkileyen enflasyonun, nisan ayında ne kadar olduğu merak ediliyor. Peki, nisan ayı enflasyon verileri ne oldu? Enflasyon ne kadar, yüzde kaç oldu?

Nisan Ayı Enflasyon Oranları

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından nisan ayı enflasyon verileri belli oldu. Buna göre; Enflasyon nisan ayında aylık bazda yüzde 3,18 artış kaydetti. Yıllık enflasyon yüzde 69,80’e yükseldi.

AA Finans’ın Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 3 Mayıs Cuma günü açıklanacak nisan ayı enflasyon verilerine ilişkin beklenti anketi, 14 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı. Buna göre, ekonomistlerin nisan ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 3,22 oldu. Ankete katılan ekonomistlerin nisan ayı için enflasyon beklentileri en düşük yüzde 2,80, en yüksek yüzde 3,80 aralığında yer aldı.

Önceki Aylara Göre Karşılaştırma

Ekonomistlerin nisan ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına göre, bir önceki ay yüzde 68,50 olan yıllık enflasyonun yüzde 69,87’ye çıkacağı öngörülüyor. Öte yandan, ekonomistlerin 2024 sonu enflasyon beklentisi de nisanda 43,65 oldu. Tüketici Fiyat Endeksi, martta yüzde 3,16 artış kaydetmişti.

Mart Ayı Enflasyon Verileri ve Değerlendirmeler

Mart ayı enflasyon verilerine de göz atmak önemlidir, çünkü bunlar güncel durumu anlamamıza yardımcı olabilir.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), verilerine göre enflasyon mart ayında aylık bazda yüzde 3,16 yükseliş kaydetti. Yıllık enflasyon 68,50 olarak açıklandı.

Mart Ayı Değerlendirmesi

Enflasyonun mart ayında aylık bazda yüzde 3,5 artması bekleniyordu. Manşet enflasyonun ise yüzde 69,1 olarak açıklanması öngörülüyordu. Böylece enflasyon üç aylık periyotta yüzde 15,06’ya ulaştı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon hedefini yüzde 36 olarak açıklamıştı. TÜFE’deki değişim bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 15,06 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 57,50 olarak gerçekleşti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından paylaşılan verilere göre, mart ayında enflasyon aylık bazda yüzde 3,16 olarak açıklandı.

Diğer proje haberleri için tıklayınız…

Emlak haberleri için tıklayınız…